Ön durulama:
Aluminyum malzemelerin üzerinde depolama,sevkiyat gibi işlemler nedeniyle meydana gelmiş kir, toz gibi istenmeyen etkenler olabileceği gibi satinaj tipi işlemler nedeniyle aluminyum malzemenin üzerinde birikmiş aluminyum tozları da bulunabilir. Ön durulama işlemi ile bu tip etkenlerin malzemeler temizleme sistemine girmeden önce yüzeyden alınması gerekir. Aksi taktirde bir sonraki olan yağ alma banyosunun hem daha erken doymasına neden olmakta hem de sistemin performansını düşürmektedir.
Yağ alma banyosu:
Aluminyum malzemelerin üzerinde bulunan her nevi yağların özellikle de don yağı dediğimiz yağların temizlenmesi amacıyla kullanılır. Genelde alkali ihtiva eden ilaçlarla hazırlanır. Bu banyoda firmamız tarafından geliştirilen asidik bazlı olan bir malzeme kullanılmasını tavsiye ediyoruz. Asidik bazlı olan bu malzemenin kullanımıyla kromat banyolarına alkali taşınımını engellemekle birlikte bu banyoların ömrünü uzatmış oluyoruz aynı zamanda aluminyumların işlem ve çekme sırasında oluşan çözümü zor yağların da temizlenmesi alkali ihtiva eden ilaçlardan çok daha kısa sürede gerçekleşmekte ve verimi de yükseltmektedir. Bizim bu banyo için önermiş olduğumuz malzeme FLORAL 86’dır.
Durulama
Durulamanın amacı; bir önceki banyodan malzeme üzerinde kalan kimyasal, yağ ve aşınmış aluminyum fazlalıklarını temizleyerek bir sonraki banyonun kirlenmesini önlemektir. Durulama tanklarına taşınan sıvı miktarı iletkenlik ölçümleri ile görülebilir. Dolayısıyla durulama, metal yüzey temizleme işlemlerinde önemi yadsınamayacak bir aşamadır. Eğer durulama yetersiz veya yanlış yapılırsa, yüzey hazırlamanın tüm yararları ortadan kalkar. Bu sebeplerden dolayı durulama tanklarının çift olması, taşırmalı olması ve hatta hava karıştırmalı olması önemle tavsiye edilir.
Aşındırma
Daldırma sistemlerde yüzey aktivasyonunu sağlamak için alkali temizlemeyi takiben kostik (dağlama) banyosu kullanılır. Fakat kostik gri-siyah arası metalik oksit tabakası oluşturur. Bu tabaka da ayrı bir işlemle giderilmelidir. Bunun için nötralizasyon yani nitrik asit banyoları kullanılır. Birbirini takip eden bu dağlama ve nötralizasyon banyoları yerine firmamız tarafından geliştirilen bu iki banyonun yaptığı işlemi tek başına gerçekleştiren, sağlık açısından tehlike içermediği gibi buharlaşmayan dolayısı ile de hem işçi sağlığı açısından hem de bu buharların aluminyum malzeme üzerinde yaratabileceği etkileri ortadan kaldıran FLORAL 66 adlı malzememizin kullanılmasını önermekteyiz. Bu malzemenin kullanımı sistemdeki banyo sayısını azaltmış olduğu gibi aynı zamanda 1 dk’dan az bir süre de işlemin gerçekleştirilmesi dolayısıyla çok seri bir banyo sistemi meydana gelmiş olmaktadır. Bilindiği gibi kromat banyolarında pH yüksek olursa renk açılır ve kromat almamaya başlar, pH düşük olursa kaplama yapmaz ve tebeşirlenmeye neden olur. Dolayısı ile banyo sistemlerinde kostik-nitrik kullanımları yüksek derecede pH salınımlarının gerçekleşmesine sebep verdiğinden kromat banyolarının pH dengesinin bozulma ihtimali de yükselmektedir. FLORAL 66 malzemesinin kullanımıyla bu riski de minimumumda tutmuş olmaktayız. Bu malzeme ile yüzeyde meydana gelmiş aşınma nedeniyle aluminyum malzeme artık kromat banyosuna girmeye hazır hale gelmiştir.
Durulamalar
Kromat Banyosu
Aluminyum malzemeler üzerinde sarı renkli, gözle göremeyeceğimiz büyüklükte kristalize bir yapı oluşturur.Bu tabaka bir yandan daha evvelki işlemlerde aşınmış yüzeyde bulunanan micro düzeydeki gözeneklere yerleşir ve yine boyanın temas edeceği yüzeyde de boyanın kristaller arasına girerek tutunmasını sağlayan bir yapı oluşturur. Darbe, nem vb. dış etkenlerden kaynaklanacak boya kalkmasının malzemenin diğer bölümlerine yürüyüp boyanın tamamen kalkmasını engeller. Bu banyo için firmamız tarafından geliştirilen özel bir toz kromat önerilmektedir. (FLOCROM T-100)Çünkü bu malzeme ile aluminyumun üzerinde kaplama yerine metalin en üst tabakasındaki yapıdan ince bir tabaka ile yer değiştirme yapıp kromatlama işlemi daha sağlıklı hale getiren bir formülasyon içermektedir.Diğer kromatlama malzemelerinde zaman zaman karşılaşılan kromatlanmış malzemenin ıslakken el ve diğer aparataların teması sonucu çıkması şeklinde yaşanan problemin de önüne geçilmiş olur.
Durulama
Son Durulama:
De-iyonize su kullanılmalıdır. Çünkü de-iyonize olmayan normal durulama suyunun içinde bulunan sertlik verici malzemeler boya kalitesinde etkili bir rol oynar.
Kurutma (Max 70-80 oC)
NOT: Yukarıda bahsedilen temizleme işlemlerinden sonra boya öncesi malzemelerin beklemesinden dolayı oluşabilecek malzeme üzerindeki tozların son bir kez hava tutularak giderilmesi gerekmektedir. |